Zakintos

U ljeto 2016-te opet se dogodilo – opet me žestoko ugrizao moj dobro poznati travel bug koji se javi svako malo 🙂 Dobra stvar ovoga puta je bila u tome što se ista stvar dogodila i mojoj mami, te smo odlučile skupa otputovati negdje na ljetovanje. 

Premišljajući se između par destinaciji, odluka je pala na Grčku. Ni jedna ni druga nismo tamo nikada bile. E sad, ali na koji od brojnih prelijepih otoka otići? Zakintos nas je uvijek nekako privlačio, ali hm, tu su još i Santorini, Kreta, Mikonos, … Ni gospodin Google nije nam previše pomogao, više odmogao, budući da smo tražeći slike ovih otoka shvatile da se ne može utvrditi koji je ljepši od kojeg. Zato smo odlučile ići po redu i za početak odabrale Zakintos.

dsc_1352-2
Pogled na grad Zakintos s vidikovca

Zakintos ili Zante, kako ga još zovu, je već dugo na mojoj bucket listi. Dugo sam maštala o posjetu njegovoj najpoznatijoj “znamenitosti” tj. plaži – takozvanoj Shipwreck beach. Ma znate o čemu pričam, sigurno ste negdje već nabasali na tu sliku 🙂 Upravo ta plaža često je uvrštavana u najljepše plaže na svijetu, a kad smo ju posjetili, bilo mi potpuno jasno i zašto. Kristalno čisto i modro more, sitni sitni bijeli pijesak, priča o napuštenom i nasukanom brodu nasred plaže… Zbilja legendarna plaža. Toliku modrinu mora nisam vidjela ni na najljepšim i najpoznatijim plažama Tajlanda. No, krenimo redom.

Putovanje smo uzele preko agencije Chilli Tours koju mogu iskreno i preporučiti. Direktan let nam je bio iz Ljubljane, do koje smo došle sve poznatijim Go Optijem. Let je trajao nekih sat i četrdeset minuta, a letjele smo slovenskom avio kompanijom, Adria Airways.

Naselje u kojem smo bile smještene naziva se Agassi, a radi se zapravo o uličici punoj restorana, kafića i hotela, i to tik uz plažu. Hotel u kojem smo se smjestile zove se Argassi Beach, malen obiteljski hotel vođen od strane simpatične grčke obitelji. Maskota hotela bio je svakako djedica (vlasnik) kojeg se moglo barem 5-6 puta dnevno vidjeti u obilasku hotela, vrta i pripadajuće plaže 😀 Štapom bi mahao i tjerao nestašnu djecu, ili se ljutio na ljude koji su predugo puštali vodu na vanjskom tušu. Ma genijalan je bio, baš onako klasičan, temperamentan Grk. No, vratimo se na hotel.

dsc_0940
Pogled uz koji smo se budile svaki dan

Radi se o bazičnom, i starom, no čistom smještaju kojeg isto tako mogu preporučiti ukoliko Vam ne treba neki pretjeran luksuz i komfor. Ionako ćete po cijeli dan biti na plaži ili na izletima, zar ne? 🙂 No, ono što mi je svakako podiglo mišljenje o pomalo staroj sobi, je pogled na more “drito” iz kreveta.

dsc_0935
Plaža iza hotela

Buđenje uz šum valova, gledanje zalaska sunca nad morem na balkonu… Definitivno se isplati dati malo više novaca za sobu s pogledom na more.

Doručak u hotelu je doduše malo “štekao” jer je svaki dan ponuda bila potpuno ista s par bazičnih stvari poput grčke salate, jaja, salame i sira, ali u svakom slučaju dovoljno da Vas napuni energijom za jutro puno kupanja.

dsc_0961
Central Beach Argassi

dsc_0965
Zgodan detalj na Central Beachu
dsc_1003
Hoteli na plaži
dsc_1144
More, sunce, plaža, pijesak ❤
dsc_1146
Početka zalaska sunca…
dsc_1154
…. i kraj zalaska

 


Shipwreck (Navagio) Beach 

Najpoznatija i jedna od najljepših plaža na Zakintosu, ali i u svijetu, je svakako plaža Navagio. Plaža je to nadrealno lijepe, modre boje mora, kakvu nisam imala prilike vidjeti čak ni za svog putovanja na tajlandske otoke. Doslovno da zanijemite od ljepote. Boja mora, između ostalog, dolazi i od vrlo bijelog pijeska koji pokriva njeno dno, te od bijelih stijena koje ju okružuju… sve to odaje dojam još ljepše modrije boje. Zbilja nešto što morate doživjeti i vidjeti dok ste živi 🙂

Naziv shipwreck dolazi od starog zahrđalog broda koji se davno nasukao na plažu, te su ga lokalne vlasti tu odlučile i ostaviti, pogodivši da će biti savršena turistička atrakcija. Penjanje na brod radite na vlastitu odgovornost, dosta je opasno zbog hrđavih komada željeza koji vire na sve strane, ali meni avanturista u meni nije dao mira i morala sam 😀 Nije mi žao, pogled s broda, zadovoljstvo  zbog “avanture” penjanja te fotke mene kao kapetanice ruzinavog broda, su mi bile jedni od najboljih doživljaja sa Zakintosa 🙂 Ako ćete biti u prilici, svakako se pokušajte popeti i na stijene uz plažu, s kojih je pogled spektakularan. Ja to nisam uspjela jer smo došli krstaricom i imali vrlo malo vremena na plaži, ali ako ćete ići u nekom svom aranžmanu, svakako se popnite.

dsc_1611-2
Olupina brod na Navagio plaži
dsc_1615-2
Pogled na plažu kroz olupinu broda
dsc_1624b-2
Nadrealno modra boja mora koja oduzima dah
dsc_1625-2
Ruzinavi brod 🙂
dsc_1640-2
Popela sam se!
dsc_1646-2
Kapetanica ruzinavog broda 🙂
dsc_1647-2
Majka i ja ❤

 


Posjet plaži kornjača 

Nakon par dana provedenih u odmaranju, kupanju i sunčanju, uplatile smo izlet na tzv. Plažu kornjača, Kareta Beach. Kornjače su poznati zaštitni znak Zakintosa, a osobito ove plaže gdje ih se često može vidjeti kako polažu jaja i izlaze iz mora. Radi se o zaljevu Laganas.

dsc_1190-2
Fora otočić koji je sa stražnje strane dom jednog od brojnih klubova na plažama Zakintosa

 

dsc_1197-2
U potrazi za kornjačama

 

dsc_1205-2
Kornjača na vidiku! 

U početku smo bile dosta razočarane jer smo u oko pola sata plovidbe vidjele jedva jednu kornjačicu, a voditelji ture su obećavali “kornjače na svakom koraku”. No i jedna je vrijedna 🙂 Nastavili smo plovidbu prema još nekim otočićima i plažama koje su poznate po zanimljivim stijenama, ali i prodornom mirisu po pokvarenim jajima – radi se o ljekovitim vodama koje su pune sumpora i, po pričama voditelja ture, jako dobra u lječenju problematične kože i drugih bolesti.

dsc_1241-2

dsc_1245-2
Otočić koji i izgleda poput kornjače

 

dsc_1248-2

dsc_1662-2
Modra špilja
dsc_1663-2
Krasni reljefi i špilje, toliko velike da u njih možete ući brodićem
dsc_1671-2
Morska idila
dsc_1696-2
Zalazak s našeg balkona

 

#


Obilazak grada Zakintosa i ostatka otoka 

Jedan cijeli dan odvojile smo za izlet i upoznavanje otoka Zakintosa, njegove tradicije u proizvodnji vina i maslinovog ulja, obilazak tržnice s domaćim proizvodima te lokalnih samostana i plaža. Također smo obišle i glavni grad otoka, grad Zakintos.

Više o degustaciji vina i maslinovog ulja pisati ću u postu o grčkoj kuhinji, a sada pogledajte fotke koje pričaju priču za sebe 🙂

dsc_1327-2
Grad Zakintos
dsc_1352-2
Pogled na grad i otok Zakintos s vidikovca
dsc_1409-2
Vožnja zakintoškim cestama uvijek je puna lijepih krajolika
dsc_1432-2
… a plaže su puno ovakvih manjih ili većih špiljica 🙂
dsc_1454-2
Posjet lokalnoj tržnici na kojoj možete probati domaće proizvode – maslinovo ulje, vina, masline, ušećerene bademe,…
dsc_1459-2
Magarci na ulazu u samostan Anafonitria
dsc_1471-2
Samostan Anafonitria
dsc_1474-2
Kuća u samostanu u kojem je sveti Dionizije proveo zadnje godine svog života
dsc_1479-2
Anafonitria
dsc_1487-2
Najstarija maslina na otoku, stara 2,000 godina
dsc_1498-2
Zanimljiva kućica

Večer smo provele na tradicionalnoj grčkoj večeri u prekrasnom zaljevu za kojeg kažu da je uprizorište jednog od najljepših zalazaka sunca na Zakintosu.  Radilo se o velikom grupnom izletu i hrana je u restoranu bila tako tako, no sami restorančić na rubu visoke liticem uz zalazak sunca te tradicionalne grčke plesove kojima su nas kasnije počastili domaćini, bili su dobar recept za odličnu zabavu. Ne moram ni spominjati da je mama bila glavna na plesnom podiju, dok sam se ja radije držala grčkog vina i fotkanja.

dsc_1539-2
Restoran na samoj litici
dsc_1525-2
Dio obilne grčke večere

dsc_1515-2
Restoran je na samom rubu ove litice, na koju se pruža fenomenalan pogled
dsc_1526-2
Jedno od najboljih mjesta za gledanje zalaska sunca na Zakintosu
dsc_1551-2
Zabava uz grčke plesove

 


Moj zaključak? Svakako sljedeći: Grčka je prekrasna zemlja, s brojnim otocima koji su sve jedan ljepši od drugog. Ovoga ljeta sam osim Zakintosa obišla i Lefkas, koji me još više oduševio te ću uskoro i o njemu pisati. Osim toga, u pripremi je i post o famoznoj grčkoj hrani koja je s razlogom jedna od najboljih mediteranskih kuhinja, temeljena na maslinovom ulju, svježem povrću, ribi, grčkoj salati i vinu. Ah, kako bi bilo lijepo teleportirati se sada tamo 🙂 ❤

Ako nikada niste bili u Grčkoj, mogu vam reći još samo jedno – što čekate?? 😉

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s