Oreo keksi

Oreo cheesecake, oreo cupcakes, oreo kocke, oreo sladoled… sve u što utopimo poznate Oreo keksiće ovih dana dobiva nevjerojatnu popularnost na internetu. Kako i ne bi kad je za ovim keksićima poludjela cijela nacija.

No, jeste li ikad razmišljali o tome da probate napraviti homemade verziju ovih keksića? Dovoljan poticaj za to trebala bi biti i sama njihova cijena u trgovinama, zbilja nisu jeftini… a i sama činjenica da se radi o Oreo keksima je dovoljna, ja mislim 🙂

Ove keksiće radila sam za zadnju kuharicu Gospodarskog lista, “Kolači – čarolija užitaka 2“. Moram priznati, kad smo dobili recept i prilikom odabira istog, bila sam pomao skeptična može li homemade verzija ovih keksi imati uopće ikakvu sličnost s kupovnima, tako da nisam imala velika očekivanja od recepta. No, ispostavilo se da je dobiveni keksić u mnogo čemu sličan originalu.

Okusom su stvarno vrlo vrlo slični, osobito krema. Boja keksića je također ispala prilično tamna, štoviše crna, baš kao i kod originala. Ono što je malo drugačije od kupovnih keksiju, je tvrdoća keksića. Dok su kupovni keksi dosta tvrdi, ova homemade verzija je nešto mekša. No, pretpostavljam da se i to može riješiti malo dužim pečenje keksića 🙂 A ako stvarno želite biti vjerni originalu, čula sam da se preko ebaya mogu naručiti čak i štamiljčići za kekse s pečatom “Oreo”. U svakom slučaju, probajte, sigurno Vam neće biti žao.


Recept

 

Sastojci za oko 20 komada

Tijesto:
 • 160 g oštrog brašna + za doradu
 • 40 g tamnog, kvalitetnog kakaa (ja sam koristila Belbake iz Lidla)
 • 1 žličica sode bikarbone
 • prstohvat soli
 • 115 g maslaca
 • 150 g šećera
 • 50 g muscovado smeđeg šećera
 • 1 jaje
 • 1 žličica arome vanilije

Nadjev (buttercream):

 • 100 g margarina za kreme (ili maslaca)
 • 200 g šećera u prahu
 • 1 žličica arome vanilije

Priprema:

 

 1. Pomiješati i prosijati brašno, kakao, sodu i sol. Miksati maslac sobne temperature dok ne postane kremast. Umiksati šećer i smeđi šećer, miksati dok se šećer malo ne rastopi. Zatim dodati jaje i vaniliju.
 2. Dodati suhe sastojke i miksati na laganoj brzini. Ako je tijesto prevlažno, dodati još malo brašna. Pokriti tijesto plastičnom folijom pa staviti u hladnjak na 30 minuta. Pećnicu ugrijati na 180°C.
 3. Od ohlađenog tijesta oblikovati male kuglice jednake veličine i lagano ih pritisnuti dlanovima tj. spljoštiti. Peći oko 8-10 minuta u ugrijanoj pećnici. Izvaditi i ostaviti da se ohlade prije micanja s pleha.                                                                                                                                                                                                           #
 4. Za nadjev je potrebno ostaviti margarin ili maslac da omekša na sobnoj temperaturi. Iako nisam ljubitelj margarina, za autentičan okus Oreo keksa odličnim mi se pokazao Zvijezda margarin za kreme s okusom vanilije… Baš da onaj pravi okus nadjeva kakav je i u Oreo keksima u originalu. Margarin dobro izmiksati da postane kremast. Ugasiti mikser i ručno umiješati šećer i aromu vanilije. Dobro promiješati da se šećer u prahu ne zapraši, pa onda izmiksati mikserom na najvećoj brzini.
 5. Nadjevom spajati po dva pečena keksića i lagano pritisnuti.
 6. Uživatiiii 🙂
  ©Kolač i fotografije su rađene u suradnji s Gospodarskim listom, za kuharicu “Kolači-čarolija užitaka 2
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s