Ciabatta s mladim lukom i začinskim biljem

Ciabatta je poznati talijanski kruh (pecivo) od bijelog pšeničnog brašna, nastalo u Veroni. Neki kažu da je nastala kao odgovor na popularni  francuski baguette. Radi se o duguljastom kruhu/pecivu pravokutnog oblika, prepoznatljive rupičaste strukture iznutra.

Nisam nikad detaljno proučavala proces izrade prave talijanske ciabbate, no ako potražite malo na netu, naići ćete na recepte prilično komplicirane i dugotrajne pripreme, s izradom “predtijesta” i slično. Moguće da se ciabatta zbilja tako radi, ne znam. Ono što znam, je da je ova verzija ciabatte za koju Vam ja pišem recept, puno jednostavnija i brže gotova. I jako fina. Meni dovoljno.

Za potrebe kuharice “Kolači – čarolija užitaka 2Gospodarskog lista, okušala sam se u izradi skroz pojednostavljene verzije ciabatte, obogaćene mladim lukom i svježim začinskim biljem. Meni se jako svidjela i idealna je za pripremu sendviča ili npr. bruschetta! Nadam se da će se svidjeti i Vama ako probate 😉


Recept

 

Sastojci:

 • 20 g svježeg kvasca
 • 1 žličica šećera
 • 200 – 250 ml mlake vode
 • 200 g glatkog brašna
 • 200 g pirovog brašna (ili sveukupno 400 g glatkog)
 • 1 žličica soli
 • 4 žlice maslinovog ulja
 • 1 mladi luk
 • 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
 • 2 žlice sjeckanog svježeg bosiljka

Vrijeme pripreme: 45 min + dizanje tijesta: oko 100 min


Priprema:

 

 1. Napraviti kvas od razmrvljenog kvasca, malo šećera, žlicom brašna i malo mlake vode odvojene od onih 200 ml. Ostaviti da se aktivira oko 10-15 minuta.
 2. Prosijati brašno i pomiješati sa žličicom soli. U sredini brašna napraviti rupicu, pa u nju uliti 2 žlice maslinovog ulja, kvas i ostatak mlake vode. Nemojte odmah uliti svu vodu, vidjet ćete u toku miješenja koliko je potrebno.
 3. Sve skupa mijesiti 5-10 minuta da se razvije gluten, i ne dodavati puno brašna tijekom miješenja.
 4. Oblikovati kuglu, posuti malo brašnom, pokriti čistom krpom i ostaviti oko sat vremena na toplom da se udvostruči.
 5. Za to vrijeme sitno nasjeckati mladi luk (na ploškice). Isto napraviti i sa začinskim biljem. Mladi luk i začinsko bilje umijesiti u tijesto, pa ga ostaviti još 20-tak minuta da se diže na toplom.
 6. Razvaljati malo deblje i izrezati na 8-10 jednakih pravokutnika. Složiti lim obložen papirom i premazati ostatkom ulja. Neka se dižu još barem 20 minuta, dok se pećnica ne ugrije na 220°C. Zatim peći u ugrijanoj pećnici, oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi prije rezanja.                                                                                                                                                                                                                        #
  ©Kolač i fotografije su rađene u suradnji s Gospodarskim listom, za kuharicu “Kolači-čarolija užitaka 2“. Autor recepta je gospodin Matko Bukovec.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s