Manzoku sushi bar

Moje cure i ja imamo jednu divnu tradiciju. Naime, Sandra, Marina i ja smo veeeeliki gurmani. I obožavamo isprobavati finu klopu u dobrim restoranim. Sukladno tome, još prije par godina je pao dogovor da si za rođendane nećemo ništa puno kupovati, nego da ćemo slavljenicu voditi u restoran po želji 🙂 Odličan dogovor, zar ne? Pogotovo kad se uzme u obzir da sve tri volimo papati sve od reda, a osobito azijsku hranu i sushi!

Ovog puta bio je Sandrin rođendan, a Sandra je poželjala sushi. Odluka je pala na Manzoku sushi bar, prvi zagrebački sushi bar otvoren još 2008.

Radi se o vrlo malom lokalu sa svega par sjedećih mjesta, ali vrlo ugodne i opuštene atmosfere. Ovdje možete pogledati i njihov meni s opisom svakog jela.

Sushi majstor pred vama priprema Vaš netom naručeni sushi, i to od najsvježih morskih plodova.

Budući da smo bile vrlo gladne, i ne toliko dobro upućene kako se koja vrsta sushija zove, odlučile smo sushi majstoru prepustiti odabir sushija.

Vitrine sa svježom ribom i ostalim morskim plodovoma
Kozice, losos, tuna, …

Ono što nam je donio, od razdraganosti prizorom nazvale smo “daskom sreće” 😀 Futomaki, nigiri, california rolls, s tunom, lososom, kozicama, avokadom, povrćem,… zazubice rastu samo kad se sjetim.

Sandra nas uči kako držati štapiće
Cure navalile
California rolls, futomaki, nigiri sushi,…

Sushi je stvarno bio vrhunski pripremljen i svjež, uz obavezan “prilog” wasabi paste, ukiseljenog đumbira i soja sosa. Wasabi pasta je posebna vrsta japanskog hrena, puno ljuća od našeg hrena, dok je ukiseljeni đumbir tu da se po komadić pojede između svake različite vrste sushija i time neutralizira okuse za sljedeći zalogaj.

Za popiti – Sapporo pivo
Ništa bez soja sosa
Calironia rolls – tuna, mrkva, krastavac, rikula, avokado – umotano u rižu i sezam
Nigiri s kozicama, lososom i tunom
Nigiri s lososom
Zadnja california rollica 😦
Budući da imamo velike apetite, a i sushi nam je tako divno otvorio tek za dalje, nismo stale samo na sushiju nego smo isprobale još ponešto iz prilično zanimljivog menija.
Marina je odabrala  age maki, futomaki pohan u tempuri od panko mrvica s unagi umakom, ja sam se odlučila za začinjenu tempuru s kozicama i šampinjonima, sa salaticom od daikona i pikantnim slatko-kiselim umakom, a naša slavljenica Sandra je ipak ostala vjerna sushiju pa naručila još porciju nigirija s tunom 🙂
#
Age Maki
Nigiri s tunom
Začinjena tempura s kozicama i salaticom od daikona
Sve u svemu, izašle smo jako zadovoljne i site, te svakome mogu preporučiti ovaj sushi bar. Posjetila sam ga još par puta, zadnji put za svoj rođendan (hvala Matko 🙂 ).

Činjenica je da je sushi nešto što kod nas nije još sto posto prihvaćeno, jer pojam sirove ribe mnogi shvaćaju odbojnim. No mislim da se ti stavovi sve više i više mijenjaju i da svakim danom ima sve više ljudi koji uviđaju prednosti i odlične zdravstveno-nutritivne aspekte ovakve prehrane. Riba koja je istinski svježa obiluje visokovrijednim protenima i jedna je od najboljih stvari koje možemo unijeti u svoj organizam.


Još ponešto o sushiju (preuzeto sa stranice Manzoku sushi bara)…


  • Najjednostavnija definicija sushija bila bi – kuhana riža začinjena rižinim octom, punjena ili umotana  svježom, kuhanom ili mariniranom ribom, povrćem ili jajima. Sushi se jede pripremljen na različite načine – od zdjele riže posute ribom i povrćem pa do rukom zarolanog ili oblikovanog. Osim što je izvrsna i zdrava hrana, sushi često izgleda kao pravo malo umjetničko dijelo.
  • U Japanu se sushi jede svakodnevno. Počeo je kao način čuvanja ribe i narastao do nacionalno najpopularnije hrane, ne samo u sushi barovima nego također u domovima gdje ga priprema i jede čitava obitelj.
  • Najpoznatije vrste sushija su:
  • 1. Maki sushi – (futomaki) najpopularnija vrsta sushija, zamotana riža u listu norialge, punjena ribom ili povrćem.
  • 2. Nigiri sushi – tanko rezana riba servirana na malom, rukom oblikovanom dijelu riže, često povezanom sa nori trakom, kao mali paketić.
  • 3. Sashimi –  svježa riba ili mekušci vrhunske kvalitete, ulovljena prije ne duže od 24 sata, servira se bez riže, uglavnom uz “daikon” s dodatkom wasabi, limuna ili limete, soja sosa.
  • Nitko točno ne zna tko je i kad napravio prvi sushi, ali u jugoistočnoj Aziji riba se  konzervira s rižom već u ranom 5. stoljeću stare ere. Neki smatraju da je sushi došao u Japan kada i riža, dok drugi vjeruju da su ga donijeli budistički svećenici vraćajući se iz Kine u 7. stoljeću.
  • Riba konzervirana (čuvana) u riži bila je način plaćanja poreza, a rani oblik sushija, nare zushi, spravljen od šarana i riže, mazan u slojevima i konzerviran godinama, može se naći još i danas. Sredinom 15. stoljeća  riža  se radije kuha nego pari. Početkom 17. stoljeća, dolazi  do porasta proizvodnje hrane i većeg uzgoja riže. Porast proizvodnje riže vodi do mudrijeg načina upotrebe rižinih proizvoda, kao što je rižin ocat. Umjesto da se riža  ostavi da prirodno vrije i proizvede  mlječnu kiselinu, dodaje se rižin ocat, čime se smanjuje priprema sushija s nekoliko dana do par sati.
  • Yohei Hanaya smatra se zaslužnim što je rane 1800–e god. izmislio nigiri zushi, tj. ručno oblikovan sushi, kojeg poznajemo danas. On je prvi stisnuo  pooctenu rižu  u lopticu i pokrio je komadom sirove ribe i učinio je popularnom.
  • Danas, sushi se smatra  najzdravijim fast-foodom  na svijetu.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s